Hornotoryský folklórny festival v Krivanoch sa úspešne rozvíja

13.08.2006 Sabinov

Krivany 13. augusta (TASR) - Bezmála 800 účinkujúcich sa predstavilo počas troch dní programu XIII. ročníka Hornotoryského folklórneho festivalu v obci Kriva...
Krivany 13. augusta (TASR) - Bezmála 800 účinkujúcich sa predstavilo počas troch dní programu XIII. ročníka Hornotoryského folklórneho festivalu v obci Krivany v okrese Sabinov.

Vyvrcholil dnes popoludní v miestnom amfiteátri vystúpením aj hostí z Ruska, Lotyšska, Poľska a folklórneho súboru Poľana zo Zvolena.
Podľa starostu Krivian Jána Šejirmana sa festival úspešne rozvíja a napĺňa svoj hlavný zmysel, ktorým je prezentácia krásneho ľudového umenia detskými a dedinskými folklórnymi súbormi, skupinami a jednotlivcami z regiónu hornej Torysy na Šariši. K tradícii festivalu patrí každoročná účasť hostí zo zahraničia, ale hlavne zo stredného Slovenska, lebo tam je podľa Šejirmana, nadšenca ľudového umenia, bašta krásneho folklóru. \"Snažíme sa na takom malom priestore ponúknuť ľuďom čo najviac hodnôt ľudového umenia, \" dodal.
Festival aj tohto roku mal širší program. Začal slávnostným odovzdaním cien obce za rok 2005 občanom a rodákom z Krivian. Jedným z ocenených bol napríklad mladý filmový režisér Marko Škop, ktorého rodičia pochádzajú z Krivian. Jeho film Iné svety získal cenu na nedávnom festivale v Karlových Varoch. Ide o zaujímavý pohľad na \"šarišskú náturu\", ústrednou postavou je známy folklorista a ľudový etnológ Ján Lazorík, ktorý žije v Krivanoch.
Vyše 80-ročný Lazorík bol však počas festivalu mimoriadne smutný. Neznámy páchateľ podpálil asi pred dvoma týždňami drevenú sýpku v novobudovanom Centre ľudovej kultúry a architektúry ako súčasti amfiteátra. Popolom ľahli vyše storočné historické dokumenty a rôzne predmety, zachytávajúce život v minulosti, ktoré Lazorík celý život zbiera. Dnes ho aspoň potešil fakt, že mohol obdivovať detské talenty a udeliť svoju cenu v súťaži \"Lazorikova pišňička\".
Šejirman verí, že i napriek strate sýpky v centre sa im ho podarí v roku 2007 natrvalo otvoriť verejnosti ako náučno-poznávaciu atrakciu.
Dnes sa v miestnom chráme konala slávnostná svätá omša pri príležitosti 50. výročia kňazstva Milana Stanislava Ďuricu za účasti jubilanta, ktorý je rozhodnutý stráviť zvyšok svojho života v rodnom krivianskom dome.
Jeden program venovali 50. narodeninám speváčky ľudových a mariánskych piesní Monike Kandráčovej, ktorá žije v neďalekej obci Krásna Lúka.
Obec organizuje festival spolu so Šarišským osvetovým strediskom v Prešove.
 

Vyberte región